Norrsken i Sundbyholm

Jag måste först säga hej som nybliven medlem här i Hobbyfotograferna!
Jag har ju känt Lars-Ove och några andra av er under ett par års trevlig samvaro på Google+ och fotopromenader här och var i sörmland. Även om vi inte bor i metropolen Katrineholm utan i Eskilstuna så kände både jag och min framtida fru Martina att vi ville gärna vara med i er fina gemenskap och ses oftare.

Nu till det här med norrsken. Kan man verkligen se norrsken i våra trakter? Det frågade jag mig själv i höstas när en bekant visade bilder på norrsken från Gotland. Jodå det syntes ju tydligt att det det dyker upp här också. Efter det så har jag kollat upp lite hur förutsättningarna är. Det blir såklart inte lika klart och tydligt som i norrland såklart och syns mest utmed norra horisonten, men det finns.

Sagt och gjort, jag blev medlem i ”Norrsken”, en grupp på Facebook som dagligen rapporterar om hur läget är och ifall det är skarpt läge också hur långt ner det kan synas. Diverse olika appar till mobilen finns också som kan tala om väderförhållanden, molnighet, stjärnskådningsförhållanden, solens och månens gång och också prognos och realtidsuppdatering av norrsken. Jag ger lite tips på både appar och annat i slutet om ni är intresserade.

På juldagen var det ett första test, en klar fin kväll och eventuellt kunde norrsken synas här nere. Vi åkte ut en mil utanför Eskilstuna och det var -15 grader men inte brydde vi oss om det när vintergatan och kanske norrsken väntade.

DSC08293

 

Ja lite grönt ser man man vid horisonten men det syntes inte för blotta ögat utan det upptäckte jag först efteråt. Inte så spännande kanske men jag hade i alla fall fångat det på bild. Nu fick vi en del andra bilder på vintergatan istället så det var en lyckad tur på annat sätt också.

Nu i helgen som var fick jag höra från en fotobekant här i Eskilstuna att larmet gått om aktivitet och vädret såg ok ut, lite moln men annars bra. Vi var tre stycken som åkte ut till Sundbyholm, där det vackra slottet ligger vid mälaren. Där har man fri sikt norr över mälaren bort till Västerås. Mycket riktigt när vi kom fram och gick ut på stranden såg vi faktiskt för blotta ögat både grönt och rött norrsken på himlen, inte starkt men ändå synligt.

DSC09794-1

 

Som ni ser skymde träden sikten en del så vi bestämde oss för att gå över kullen till strandkanten på andra sidan för att få mer fri sikt. Tyvärr var detta det starkaste vi såg, sedan avtog det för att helt försvinna efter en dryg timme. Det röda kom och gick men försvann snabbastt, det gröna syntes från och till hela tiden. Ibland som ett subilt skimmer och ibland kunde man se det dansa lite. En riktig upplevelse!

Det var första gången jag såg norrsken live. En bekant berättade att han sett det mer tydligt vid för en månad sedan så nu har man fått blodad tand att fånga det fler gånger innan det blir för ljust och man får vänta till hösten. Vinterhalvåret är mer intressant att fota på för mig än sommaren.

Jag visar resten av bilderna och sedan skriver jag lite kort om inställningar och intressanta appar.

DSC09796-3b

DSC09797-1

DSC09800-3b

DSC09812-1

 

Efter den sista bilden blev det inte så mycket mer. Jag hade tänkt ta en timelaps också men det får bli en annan gång.

Inställningar och annat:

* ISO runt 800-2000 beroende på omkringliggande ljus, mina är mestadels runt 1000 pga månens sken.
* Bländare, jag använde ett Samyang 14/2.8 och kör det alltid på f/2.8 för att få in maximalt med ljus. Glöm inte ställa skärpan på runt oändligt och manuellt.
* Tid, ja man får testa sig fram. Jag använder M-läget på kameran och varierade lite mellan 10-25 sekunder. Vid 14 mm på fullformat funkar max 30 sek sedan syns stjärnornas rörelser. Jag körde mest på 20 sekunder här.
* Stativ såklart och gärna en fjärrkontroll så ni slipper röra kameran när ni trycker av. Sätt den annars på fördröjd tid, två sekunder räcker.

Några användbara appar, detta är för iPhone men dom kanske även finns för Andriod och Windows:

* Aurora Forecast – prognos för norrsken
* Sky Guide – bra för att hitta på stjärnhimlen (bla var vintergatan är) men ger också prognoser för när himlen är klarast och mest ”skådarvänlig”.
* Sunfollower – ger tid när solen går och och ner och visar på karta exakt upp och nedgång med riktningar. Du kan planera solnedgång på valfri plats t.ex.
* Stellarium (finns för datorn med!) suverän när man vill planera att fota stjärnor och vintergatan, valfri plats och klockslag visar den läget för dig.
* MeteoEarth – väldigt bra för att se molnens framfart något dygn framåt på en interaktiv karta.

Jag har fler än så, man samlar på sig, men dom kommer man långt med.
Har ni frågor så fråga på!

Fotovandring i Eskilstuna

27022015Munktellområdet4

För nån vecka sedan så tog jag (Lars-Ove) mig en sväng till Eskilstuna för lite kvällsfoto tillsammans med några andra från klubben. Det blev en trevlig kväll vid Munktellområdet, där finns det sannerligen fina miljöer. Det här med kvällsfoto är inte alls svårt eller så som många tror, man ställer helt enkelt kameran på manuell inställning, tar bort bildstabilisering och kör med manuell fokus. Sen kan man börja med bländare 18 (exempel) och prova med 25 sekunders slutartid, sen kan man prova sig fram med bländare och tid för att få det som man vill ha det. Fjärrkontroll och stativ är ett måste! Nedan ett par exempel från vandringen.

26022015Parken

25022015Munktellområdet3

25022015Munktellområdet2

25022015Munktellområdet

Spray and pray

KVBS 11/2

KVBS 11/2

Jag passar på att skriva det första blogginlägget på den nya sajten, det finns ju massor med inlägg innan detta med dessa är importerade ifrån den förra bloggen som var tyst från maj 2014 har jag för mig.

Tänkte iaf passa på att skriva lite om gårdagens fotografering jag var ute på, har nämligen börjat fotografera för KVBS och det var lättare sagt än gjort. ISO 4000 och ändå bara få slutartider på ca 250-400 är inte så kul när man behöver 800 och uppåt i sport för att frysa motiven. Så dels så fick jag för slöa slutartiden plus att min Nikon D7000 hanterar ISO väldigt dåligt efter 3200 vilekt jag skulle säga är absolut max även om den går upp till 6400. Jag har dock en fördel, och det är att jag är väldigt duktig på att följa motiv i snabb rörelse. Så jag fick använda mig av den teknik alla sportfotografer avskyr, den s k ”spray and pray”, alltså seriebildtagning och bara mata på. Dock upptäckte jag att D7000 bara klarar att buffra ca 10 bilder i råformat, i normalfall är inte detta ett problem för mig. Men nästa match spelas under dagsljus och det är jag väldigt tacksam över. Bilden ovan är den enda jag känner mig okej med att dela med mig av.

Lite specifikationer om denna bild

Bländare: f4.5
Slutartid: 1/250
Exponeringskompensation: -1
ISO: 3200
Ljusmätning: Spot
Vitbalans: Auto
Filformat: Raw

Så vill nån lära sig att hantera brus i camera raw, photoshop eller lightroom så är det bara att hojta till så har jag ca 600 bilder man kan få leka med ;)
Kontentan är iaf att en Nikon D4 och en lämplig, ljuskänslig telezoom ligger på min önskelista just nu! Synd bara att plånboken inte håller med..

Ingen uppdatering

Eftersom FTP’n till klubbsidan fortfarande är ur funktion kan inte kalender och hemsida uppdateras! Beklagar detta!

Ny lokal!

Från och med nästa vecka träffas vi i ny lokal på Trädgårdsgatan 48 i Katrineholm! Lokalen heter Inferno, ni hittar dit via kartan nedan.

Lokalen är tillgänglig vardagar på eftermiddagen (fram till 21 alla dagar utom fredag) samt på söndagseftermiddagar.

Söndagen den 26 januari träffas vi 14:00.
inferno

Fototur till Stenhammar i Flen

Gruppfoto

Fototuren till Stenhammars slott och Yxtaholms slott blev riktigt lyckat. Vi hade tur med vädret och fick sol på oss nästan hela fototuren. Dagens höjdpunkt blev väl när kungen och drottningen helt plötsligt dök upp. Kungen vinkade glatt och nämde att det var en fin gammal källare vi stog vid. Som avslutning på det hela så åkte hela gänget in till Flens centrum och avnjöt en god middag på restaurang.

Kungen

Lyckat deltagande på Katrineholmsveckan

Hobbysnubbar

I lördags så visade vi upp oss på Drottninggatan i Katrineholm ihop med diverse andra föreningar och det var mycket lyckat. Vi fick bland annat kontakt med ett studieförbund som var intresserade av ett samarbete med oss, vi får väl se vad det kan ge.

Många kom fram och beundrade våra bilder samt frågade en del om olika kameror som vi visade upp. Lite draghjälp hade vi av en Cheva Bel Air 57 som en av medlemmarna  i klubben visade upp, bra med lite draghjälp.

Sabla roligt att få diskutera foto med så många nyfikna, vi lär göra om det här även nästa år.

Macroträff

torpetgäng

 

Juliträffen skedde hos Lasse och Elisabeth vid deras torp i Brenäs. Ett glatt gäng samlades för att krypa runt i buskar och snår för lite macrofoto. Det blev en hel del foton och vi hade mycket trevligt. Framförallt var det blommor och fjärilar som fotades mest.

Efter fototuren så grillades det hamburgare och korv, man kan säga att det gick åt som smör i solsken :) Tyvärr började det regna på tidiga eftermiddagen så vi avbröt lite tidigare än tänkt, men så kan det vara när vädrets makter säger sitt.

Väl mött på nästa träff fotovänner :)

 

Allmän förfrågan

Nu är sommaren här och vi kan bara beklaga att det inte blev någon tur till Stendörren i maj. Snart är det dags för ny träff (se kalender), då ett litet slottsbesök.

Styrelsen har tidigare fått förfrågan om att inte bara ha fototräffar en gång i månaden och ha utflykter utan även köra träffar där vi endast talar om fotografering och visar bilder. Styrelsen undrar nu därför om intresset för detta är stort och allmänt utbrett i klubben. Det skulle i så fall planeras två söndagsträffar varje månad, en för bildvisning/teknikprat och en för fotoutflykter och dylikt.

Vänligen svara på undersökningen i menyn till höger – vill ni träffas en gång extra i månaden, i lokalen?
Undersökningen avslutas 1 augusti.

Ha en fortsatt härlig fotosommar! :)

Förändringar i klubben

Nu har årsmötet gått av stapeln och vi har några förändringar i styrelsen att presentera.

Först och främst välkomnar vi Jonas Bergstedt som ny sekreterare i klubben! :) Troligen kommer Jonas bli den som skickar ut mail och info till er medlemmar framöver. Sedan blev Lars-Ove Törnebohm omvald som ordförande. Bertil Carlsson blev utsedd till revisor för medlemsåret 2013.

Mer information om styrelse och övriga förtroendevalda hittar ni på hemsidan.

Närmaste medlemsträff är i lokalen den 7 april då Mats kommer prata om Lightroom för alla som är intresserade. Ni som vill lära er mer eller funderar på att börja använda programmet bör passa på att utnyttja detta tillfälle. Funderingar på att hålla mer kursverksamhet finns också.

Härmed önskar avgående sekreterare er ett härligt fotoår! :)

MVH Jenny

© 2015 Hobbyfotograferna Södermanland. Alla rättigheter är reserverade. | Om webbplatsen. Logga in.
Sidan är skapad av Johan Eklöf.